Skutečně zdravá škola

náš blog: Skutečně zdravá škola - Školy v programu - Mateřská škola Lány
www.skutecnezdravaskola.cz
ZAPOJENÍ DO PROJEKTU SKUTEČNĚ ZDRAVÁ ŠKOLA
Co nás vedlo, nebo vlastně přivedlo k tomuto projektu
Já, paní ředitelka Jaroslava Titzová jsem byla se svojí zástupkyní Janou Slavíkovou na návštěvě v Mateřské škole Semínko v Toulcově dvoře. Kromě mateřské školy, je zde také farma, kde se starají o mnoho zvířat.
V mateřské škole se nám velice líbilo, ale nejvíce nás zaujalo stravování a příprava jídla. Paní kuchařka nám velice zajímavě vyprávěla o tom, jak si některé potraviny vypěstují a jak je zpracovávají a připravují dětem. Děti byly také do pěstování rostlin zapojovány a i do přípravy pokrmů, v rámci výchovného procesu.
Všechny zážitky a informace o projektu jsme společně přenesli do kolektivu zaměstnanců a po nějaké době jsme se rozhodli do projektu zapojit.
Jsme zatím na začátku, kdy teprve tvoříme plán a vize, které chceme plnit.
Do projektu začínáme také zasvěcovat rodiče a doufáme, že nám v této cestě za zdravím stravování a životním stylem pomohou.

Náš blog - Skutečně zdravá mateřská škola
https://www.skutecnezdravaskola.cz/skoly-v-programu/materska-skola-lany
Co se děje ve třídách
|
Skutečně zdravá škola 2024/2025 Fotografie
Děti si z výletu z ekofarmy přivezly různé druhy vajec. Zkoumali jsme je, vařili, loupali i ochutnávali.
|
Skutečně zdravá škola 2024/2025 Fotografie
|
Skutečně zdravá škola 2024/2025 Fotografie
Společně s dětmi jsme nasbírali kopřivy, uvařili si čaj a ochutnávali.
|
Skutečně zdravá škola 2024/2025 Fotografie
To jsou dobroty! Domácí chléb, vypěstované microgrens a ve školce připravená lučina. Mňam!
|
Skutečně zdravá škola 2024/2025 Fotografie
Co vyroste z těch malých semínek? Pěstujeme a ochutnáváme microgreens.
|
Skutečně zdravá škola 2024/2025 Fotografie
Vyzkoušeli jsme si, jak se chystá domácí lučina. Ta nám pak chutnala!
|
Skutečně zdravá škola 2024/2025 Fotografie
K ochutnávce domácího chleba jsme si ve školce vyrobili také máslo.
Nejdříve jsme si povídali o kravičce, mléce, smetaně. Pak jsme si ukazovali, jak se dříve tlouklo máslo v máselnici za pomoci obrázků na interaktivní tabuli.
Ve školce máselnici nemáme, tak jsme si nalili smetanu do plastové lahve a společnými silami jsme třesením obsahu máslo také vyrobili. Vznikla nám syrovátka a hrouda másla. Syrovátku jsme ochutnali, dětem chutnala. Máslo bylo také výborné.
|
Skutečně zdravá škola 2024/2025 Fotografie
Oslava DNE ZEMĚ, která se měla konat 24.4. 2025, v odpoledních hodinách s rodiči na školní zahradě, se nekonala z důvodu ekologické havárie.
Předem jsme oslovili rodiče, zda by nám k této akci neupekli domácí chléb. Děkujeme rodičům, kteří projevili zájem. Přesto, že byla akce zrušena, tak nám upečený chléb donesli.
Nejdříve jsme si povídali o obilí, o jeho pěstování a jeho využití pro lidi i zvířata a zaměřili jsme se na výrobky z mouky a pečení chleba.
S dětmi jsme si užili a ochutnávali tři druhy chleba. Vyrobili jsme si ze smetany máslo, přidali námi vypěstované bylinky. Také jsme ochutnali s chlebem i bio džem z rybízu.
Dětem domácí chléb moc chutnal a sami se rozhodly, že maminkám vyrobí medaile.
|
Skutečně zdravá škola 2024/2025 Fotografie
Společně jsme si nakrájeli a připravili mrkev ke svačině, která nám moc chutnala.
|
Skutečně zdravá škola 2024/2025 Fotografie
Děti si v březnu vypěstovaly, sklidily a ochutnaly microgreens, konkrétně čočku.
|
Skutečně zdravá škola 2024/2025 Fotografie
Ukázali jsme si, jaká je cesta od zrníčka obilí až k chlebu na svačinu. Zabředli jsme i do různých druhů obilí i mouky. Nesměl chybět poctivý domácí chléb, který nám upekly některé maminky.
|
Skutečně zdravá škola 2024/2025 Fotografie
Co se stane, když dáme vajíčko do octa? Zmizí skořápka. Pozorujeme, porovnáváme. Co je uvnitř vajíčka? Na všechno si sáhni :)
|
Skutečně zdravá škola 2024/2025 Fotografie
Povídali jsme si o semínkách, pozorovali je, hráli si s nimi. Několik semínek fazolí jsme dali vyklíčit do sklenice a pozorovali, co se stane.
|
Skutečně zdravá škola 2024/2025 Fotografie
V měsíci BŘEZNU jsme si povídali o probouzející se přírodě, o jaru, o semínkách. Společně jsme přemýšleli, jak si ochutit a doplnit vitamíny při svačině ve školce. Domluvili jsme o zasetí řeřichy, pažitky a petržele.
Pozorovali jsme, jak semínka klíčí, koření a rostou. Nejdříve nám vyrazila řeřicha. Postupně ji sklízíme a podáváme ke svačině. Je trochu štiplavá, ale chutná nám.
|
Skutečně zdravá škola 2024/2025 Fotografie
Z různých druhů zrn jsme zkusili namlít mouku, pozorovali jsme vlastnosti, porovnávali, poznávali hmatem.
|
Skutečně zdravá škola 2024/2025 Fotografie
Zaseli jsme různé druhy obilí a pozorovali, co se s ním děje, jak klíčí, roste. Porovnávali jsme, měřili. Vzešlé obilí jsme přesunuli na záhon a budeme dále pozorovat, co nám vyroste.
|
Skutečně zdravá škola 2024/2025 Fotografie
Začátkem března jsme navázali na projekt „Ubrousku prostři se“ a tentokrát jsme si vybrali cibuli. S dětmi jsme si povídali, jak je pro naše zdraví důležitá, přečetli jsme si pohádku o „Nešťastné paní cibuli“ a vyzkoušeli si další pokus. Cibule ponořenou do vody jsme několik dní pozorovali – jak zapouští kořínky a vyrůstají zelené výhonky. Ty si děti nakrájely a během svačiny ozdobily krajíc chleba s pomazánkou.
|
Skutečně zdravá škola 2024/2025 Fotografie
|
Skutečně zdravá škola 2024/2025 Fotografie
Poznáváme vlastnosti mouky. Hmatem rozeznáváme zrna, mouku hrubou a hladkou. Malujeme do různých druhů mouky.
|
Skutečně zdravá škola 2024/2025 Fotografie
Kde se bere chleba? Jak se zpracovává obilí, mele se z něho mouka a následně peče chleba. Zkoušeli jsme vyloupávat obilná zrníčka z klasů.